jueves, 9 de julio de 2009

Primer contacte amb la gent maya




































Avui ha estat un dia especial. De bon mati hem sabut que avui a Huhuetenango es celebrava la "Entrega de diplomas de sexto de primaria". Es tractava de l'acte de cloenda d'un projecte executat per CEIBA i una altra ONG local, amb el suport economic d' Oxfam i la Unio Europea. El projecte ha durat 3 anys i ha consistit, a grans trets, en escolaritzar les dones, ja fossin joves o ancianes, de es comunitats rurals del departament de Huhuetenango per reduir l'analfabetisme a aquesta zona del pais i disminuir doncs tot tipus d'abusos legals i burocratics que fins ara s'han produit sobre aquestes comunitats, posant per exemple la signatura de papers que els exposava a la perdua de terres, sense saber que estaven firmant.

Ha estat realment emotiu veure tanta gent, majoritariament dones i criatures, vingudes de molts poblats, alguns llunyans, per celebrar aquesta fita que han aconseguit amb voluntat i sacrifici. Amb la voluntat de millorar les seves condicions, pero sobretot de millorar les condicions de les seves families, dels mes petits. Realment impacta i es precios veure com la gent s'uneix per defensar els que son els drets de qualsevol persona en aquest planeta.

Abans de la festa hem dinat tots aqui, a les oficines de CEIBA i ha estat molt maco, la majoria se sentien intrigats en veuren's, ens seguien amb la mirada i la majoria et feien un ampli somriure quan creuaves una mirada.
Despres del dinar ens hem dirigit a les oficines municipals on s'ha celebrat l'entrega. Hem tingut l'oportunitat de sentir ja els primers discursos combatius, amb missatges clars i potents: "l'analfabetisme es el poder dels rics", "ser analfabet no vol dir ser ignorant", i "les dones al poder per tirar endevant Guatemala".
Quan s'ha acabat l'acte hem tornat tots a les oficines de CEIBA i hem fet una "refaccion" el que per nosaltres es el berenar i tambe l'esmorzar de mig mati. En aquesta estona ja hem adquirit mes contacte amb la gent, ens feien preguntes, reien amb nosaltres i s'interessaven molt per saber d'on veniem i com de lluny estava Espanya. Ha estat molt agradable. Hem pogut comencar a distingir comunitats segons el colors dels seus huipils, el tipus de recollit del cabell... i tambe hem tingut l'oportnitat de coneixer mes gent de CEIBA.
Tot aixo ha estat acompanyat de pluja gairebe constant...

Pengem fotos de la festa.

Julia

1 comentario:

  1. hola Xuli, q bonic i quina experiència!! q vagi MOLT BE!!! ague

    ResponderEliminar