sábado, 25 de julio de 2009

Experiencies a les comunitats

Hola a tothom.

Després d'una setmana de treball a les comunitats de Cuilco hem tornat a Huehue des d'on sera més fácil continuar explicant les nostres experiéncies pel blog.
Durant aquests dies hem visitat varies comunitats llunyanes, i quan diem llunyanes, parlem en funció del temps que es triga a arribar-hi, més que per la distáncia recorreguda. I és que en aquesta zona, t'has d'acostumar a preguntar pel temps, més que pels kilometres que separen un lloc de l'altre. Els camins fins allí estan en molt males condicions, llargues pujades que s'enfilen turó amunt, amb grans "bonys" difícils d'esquivar (per no dir impossible) i curves seguides una de l'altra, pero realment val la pena, i es que a mesura que vas pujant la bellesa del paissatge és cada vegada millor. En han explicat que durant els dies de pluja aquestes comunitats queden aillades per lo difícil que es fa pujar amb cotxe a causa del fang. Realment tot un art que per a molts seria ben complicat, pero sort en tenim del logista Oscar, més conegut com a Coca, que ha conduit fins allí durant aquesta setmana i també ha treballat en dinamitzar les diferents activitats un cop allá.
El treball a les comunitats és maco i serveix per veure com és el seu dia a dia, com s'organitzen i la implicació que tenen per millorar les seves condicions de vida.
Durant aquests dies Don Pedro i Maria han fet xerrades sobre la diarrea, malaltia amb molta prevalenca entre els nens de les comunitats, i que en alguns casos arriba a provocar la mort, com va ser el cas, dies enrere, d'un nen en una comunitat. En les xerrades se'ls ha recolzat en tot el que ha estat possible, intentant sobretot, guanyar l'atenció dels assistents per tal de donar-lis orientacions d'higiene, alimentació i en general, informar-los sobre les possibles prevencions de la malaltia i així evitar que es continuin repetint casos de diarrea entre els nens.
En d'altres comunitats aquesta xerrada ja s'havia fet, de manera que el seguent tema, per dir-ho d'alguna manera, era fer una demostració de com preparar suero oral a casa. Ha estat una bona experiéncia veure com la gent s'acostava a veure com es preparava i veure que tenien un remei a má que els servia de tractament. Penso que és important mostrar aquests tipus de remeis casolans, perqué en la majoria de casos anar a la famarcia a comprar medicaments suposa per a la familia una despesa económica imporant a la que normalment no poden fer-hi front.
Les xerrades de Don Xexa, més encarades a la producció d'aliments i el rendiment de les terres a les comunitats són ben interessants, ja que no només parla d'aixó, sinó que introdueix altres temes relacionats amb els drets humans, la salut, la política i aconsegueix que la comunitat s'impliqui, s'organitzi per tirar endavant i tingui una visió crítica sobre temes que els afecten directament. És emocionant veure com la gent s'anima a participar i es que ens hem trobat amb un poble passiu al que costa motivar. És una gran experiéncia veure la vida a les comunitats, pero també es fa difícil veure que hi ha moltes necessitats, que s'haurien de fer moltes coses per cobrir-les, peró que hi ha pocs recursos i que costa tant...

Salutacions a tots.
Laia

2 comentarios:

  1. Noia ja has entrat en contacte amb la gent del poble ara es el moment de començar a exrcir i practicar el que has apres, tu ets capaçde fer-lo t'ho dic perquè et conec mes del que et penses.

    Anims i endavant.

    una abraçada molt forta
    Paco i Carme

    ResponderEliminar
  2. Laia solo dEcirte que estamos muy orgullosos de vosotras. Lo mismo que he dicho a Julia, pensad que posiblemente vais a participar en la reunion general de milpas que se celebrara proximamente y donde seria interesante que aportaseis vuestras experiencias.

    Hablamos de este tema a vuestro regreso,

    salvaloren

    MILPATGN

    ResponderEliminar